Multisport foorumi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Multisport foorumi

SEIKKAILU-URHEILUN KESKUSTELUPAIKKA
 
PääsivuPääsivu  HakuHaku  RekisteröidyRekisteröidy  Kirjaudu sisään  

 

 Rasteilla käynti ja leimaus?!?

Siirry alas 
+2
adventurepete
Janne
6 posters
KirjoittajaViesti
Janne

Janne


Viestien lukumäärä : 25
Paikkakunta : Espoo
Registration date : 28.01.2009

Rasteilla käynti ja leimaus?!? Empty
ViestiAihe: Rasteilla käynti ja leimaus?!?   Rasteilla käynti ja leimaus?!? Empty23.07.09 14:17

Avataanpa vähän keskustelua rasteilla käynnistä ja (puuttuvasta) leimauksesta.

Mikä on sallittava kilpailijoiden etäisyys? 100m, 200m, 500m?
Kenen tehtävä on valvoa, että kisaajat pysyvät sallitulla etäisyydellä?
Järjestäjä ei pysty koko ajan valvomaan, kanssakilpailijat pystyvät, mutta ainut tapa vaikuttaa asiaan on protesti, jota ei yleensä viitsitä tehdä. Kilpailijoiden asenna pitäisi mielestäni olla, että sääntöjä noudatetaan, ei niin, että rikotaan sääntöjä niin kauan kuin järjestäjä ei asiaan puutu. Tästä asiasta käytiin Lapissa aika kiivasta keskustelua kisan aikana ja sen jälkeen.

Toinen asia liittyy aika pitkälti edelliseen eli tarvitseeko kaikkien käydä rastilla, riittääkö, että näkee lipun vai riittääkö, että yksi käy leimaamassa siellä jossain?
Homma selkeytyisi paljon, jos kaikille kilpailijoille sinetöitäisiin emit-kortti ranteeseen. Näin tehdään Virossa X-dream kisoissa SI-korteilla. Silloin olisi turha arpoa onko kaikki joukkueesta käynyt rasteilla vai ei. Tässäkin oma mieli piteeni on, että olisi noudatettava kisan sääntöjä. Jos säännöt sanoo, että lippuun kosketaan, siihen kosketaan, ja jos ne sanoo, että 100m etäisyys riittää, niin kanssa käydään vähintään 100m päässä.

Ja edelleen kysymystä. Mitä, jos rasti on jäänyt leimaamatta? Suunnistuskisojen tyyliin hylkäys vai vain aika sakkoa?
Esim. YKV-multisport kisassa on säännöt tiukat: "Ajanotto suoritetaan Emit-leimausjärjestelmään perustuen. Edellytyksenä on, että joukkue kokonaisuudessaan on käynyt ja leimannut jokaisella rastilla. Puuttuva leimaus johtaa kilpailussa hylkäykseen. Rastipisteillä on valvojia."

Kommentoikaahan, jotta saadaan mielipiteet selville ja kisojen sääntöihin yhteneväisyyttä.
Takaisin alkuun Siirry alas
adventurepete
Viestien lukumäärä : 48
Paikkakunta : nummela
Registration date : 03.05.2009

Rasteilla käynti ja leimaus?!? Empty
ViestiAihe: Vs: Rasteilla käynti ja leimaus?!?   Rasteilla käynti ja leimaus?!? Empty23.07.09 22:13

Turha luulla että homma selkiytyisi sillä että sovitaan joku aika, matka tai kosketus koko joukkueen käynniksi rastilla. Aina löytyy niitä jotka kuitenkin rikkovat sääntöä aina "sopivissa" paikoissa.

Ainoa tapa saada kaikki käymään rastilla on että jokaisella joukkueen jäsenellä on kiinnitettynä itseensä jonkin tyyppinen leimauslaite/kortti tms.

Sakkojen jako ei myöskään voi perustua siihen että toinen joukkue alkaa määrittelemään 100m tai jonkun ajan kulumista toisen joukkueen jäsenten välillä. Kilpailun järjestäjän on valvottava itse tekemiensä sääntöjen noudattamista.

Kaikki Suomen kisajärjestäjät voisivat pistää viisaat päänsä yhteen ja määritellä lajiin keskeisimmät säännöt ja sakkorangaistukset tehdyistä rikkeistä. Jos jokaisella on tiedossa että rastin koskettamatta jättäminen tuottaa 30min sakkoa, asia on sillä selvä jos järjestäjä pystyy todentamaan virheen. Nyt vallalla on ns. hyväveli sakkoja missä sakkoja annetaan mutu tuntumalla sen mukaan kuka milloinkin on kyseessä.

petef
Takaisin alkuun Siirry alas
Jaani
Viestien lukumäärä : 2
Paikkakunta : Espoo
Registration date : 03.05.2009

Rasteilla käynti ja leimaus?!? Empty
ViestiAihe: Vs: Rasteilla käynti ja leimaus?!?   Rasteilla käynti ja leimaus?!? Empty25.07.09 0:35

Leiman puuttumisesta sakko on paljon mielekkäämpi kuin hylkäys. Seikkailukisa on yleensä monimutkaisempi ja pitempi kuin suunnistuskisa, joten leimaukset tuppaavat unohtumaan helpommin.

Sakon tulee tietenkin olla suurempi kuin rastin väliinjättämisestä saavutettu hyöty, mutta sen ei tarvitse olla montaa kertaa suurempi. 10 minuutin sakko riittänee useimpiin tapauksiin. Helpoimminhan leimaus tuppaa unohtumaan vaihdoissa, milloin rastin väliinjättämisestä ei saa mitään hyötyä. Tällöin hylkäys tuntuu todella typerältä rangaistukselta, ja 10 min sakkokin varsin kovalta.

Järkevän suuruisilla sakoilla voidaan myös saada lisää haastetta kilpailutehtävään. Ratamestari voi tarjota ihan tahallaankin vaihtoehtoja, missä jonkun tai joidenkin rastien jättäminen väliin kannattaa. Esim. voi joutua miettimään kannattaako lähteä kaivamaan vaativaa rastia epämääräiseltä alueelta jolloin aikaa kuluu ehkä 5-20 min vaiko ottaa varma 10 min sakko. Vai oikaistako jossain kohtaa rataa jotta säästää voimia tai pääsee mukaan vauhdikkaampaan porukkaan.

Taktikointimahdollisuuksien lisääminen tekee seikkailukilpailuista mielenkiintoisempia. Kohtuullisten sakkojen käyttö tarjoaa tähän yhden vaihtoehdon.
Takaisin alkuun Siirry alas
http://my.opera.com/jaani/albums/
multimika
Viestien lukumäärä : 17
Ikä : 56
Paikkakunta : Veikkola
Registration date : 19.03.2009

Rasteilla käynti ja leimaus?!? Empty
ViestiAihe: Vs: Rasteilla käynti ja leimaus?!?   Rasteilla käynti ja leimaus?!? Empty26.07.09 10:36

Jep, jep. Tuntuu olevan vallalla seikkailukisoissa sellainen käsitys, että leimaamassa käy vain se jolla on emit ja muut oikoo minkä kerkeää, "tää kun on vaan seikkailukisa". Eihän se näin voi olla! Ainoa vaihtoehto on, että KAIKKI KÄY RASTILLA. PISTE. Säännöksi riittää, että joukkueen on kuljettava yhdessä, ellei järjestäjät muuta määrää esimerkiksi jonkun Quest tehtävän osalta ja kaikki käyvät rastilla. Valvonta muutamalle rastille "sopivan otolliseen paikkaan" ja instant sakko saman tien esim. joukkueen joka ei käy yhdessä leimaamassa on juostava vaikka joku sakkorinki TAI käytävä leimaamassa jossain kauempana (jossa myöskin valvonta)
Sen verran voin jo Archipelago Adventuresta paljastaa, että tätä leimaamista muuten sitten valvotaan ja sakot tuntuu, se on varmaa
Takaisin alkuun Siirry alas
http://www.multisport.fi
aarnivalkea
Viestien lukumäärä : 10
Paikkakunta : espoo
Registration date : 27.05.2009

Rasteilla käynti ja leimaus?!? Empty
ViestiAihe: Vs: Rasteilla käynti ja leimaus?!?   Rasteilla käynti ja leimaus?!? Empty02.08.09 14:44

Tällainen keskustelu on tyypillistä kun uusia lajeja kehitetään kilpaurheilun suuntaan. Ja näin monen lajin yhdistävässä kilpailusäännöstön kehittämisessä riittää tekemistä, varsinkin kun mukana tulisi säilyttää seikkailullisuus, eli yllätyksellisyys!

Onneksi itse on mukana vain kuntoilupohjalta... mutta silti EMIT kaikille jäsenille on hyvä idea! Sarjatasosta riippumatta. Sinetöinti (EMIT tai GPS-tracker) voidaan välttää vain tarpeeksi usean (salaisen) miehitetyn rastin /valvontapisteen käytöllä. Mutta tämä vaatii henkilöresursseja kisaorganisaatioon ja se tarkoittaa vähemmän tapahtumia jne...

Otan tässä yhteydessä myös pari muuta asiaa esille, joista ensimmäinen voisi palvella myös sääntöjen noudattamista, ja joita mieluusti näkisin yhä enenevässä määrin kaikissa seikkailutapahtumissa:

GPS-SEURANTA. Tämän ei tarvitse olla online (esim MyWay - ArcticCircle24 / Jukolan viesti), vaan esim halpa laite (esim MyLogger) riittää tiimeille materiaalin mukana annettavaksi ja maalissa palautettavaksi. Sitten vaan tiedot esim. suunnistajille tuttuun reittihärveliin tiimien tarkastelviksi. Eikä ole kallista! (Sääntöjen osalta tämä auttaa mm. kiellettyjen alueiden valvonnassa...)

KARTTA kaikille tiimin jäsenille - Lohjanjärven Yöseikkalun tapaan. Ylimääräisen kopion pari euroa vaikka sitten tapahtuman hintaan lisää!
Takaisin alkuun Siirry alas
J1one
Viestien lukumäärä : 2
Paikkakunta : Helsinki
Registration date : 27.07.2009

Rasteilla käynti ja leimaus?!? Empty
ViestiAihe: Vs: Rasteilla käynti ja leimaus?!?   Rasteilla käynti ja leimaus?!? Empty12.08.09 15:49

Janne kirjoitti:
Toinen asia liittyy aika pitkälti edelliseen eli tarvitseeko kaikkien käydä rastilla, riittääkö, että näkee lipun vai riittääkö, että yksi käy leimaamassa siellä jossain?
Homma selkeytyisi paljon, jos kaikille kilpailijoille sinetöitäisiin emit-kortti ranteeseen. Näin tehdään Virossa X-dream kisoissa SI-korteilla.

Tätä Rogainingin EM-kisoissa käytettävää tapaa voisi ihan hyvin soveltaa Emit-kapuloihinkin: http://rogaining.fi/index.php?page=si-card-fastening&hl=en
Takaisin alkuun Siirry alas
Sponsored content

Rasteilla käynti ja leimaus?!? Empty
ViestiAihe: Vs: Rasteilla käynti ja leimaus?!?   Rasteilla käynti ja leimaus?!? Empty

Takaisin alkuun Siirry alas
 
Rasteilla käynti ja leimaus?!?
Takaisin alkuun 
Sivu 1 / 1

Oikeudet tällä foorumilla:Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Multisport foorumi :: Kilpailut :: Kausi 2009-
Siirry: